ATV fenomen dizisi Yalnız Kurt yayından kaldırıldı.

ATV’nin Yalnız Kurt dizisi genel anlamdaki ırkçı ve faşist bir eğilime sahip olduğu gerekçesi ve Kürdistan Bölgesel Yönetimini tanımamak gibi bir tavra sahip olduğu için eski AKP milletvekillerinden Mehmet Metiner tarafından sert bir şekilde eleştirilmişti. Bir sahnesinde Kuzey Irak'ta bulunan Kürdistan Yerel Yönetimi bölgesine giden bir Türk gazetecinin bölge hakkındaki söylemleri pek çok kişiyi rahatsız etti. Burada gazeteci Kürdistan yerel yönetiminin onun gözünde ancak bir uydu devlet olduğunu ve gerçek bir devlet olarak kabul edilemeyeceğini söylüyordu. Bu söylem üzerine Metiner de dizinin kesinlikle ırkçı ve faşist bir söylemle yazıldığını belirtmişti. 

Bahar dizisi yayın tarihi oyuncu kadrosu ve konusu belli oldu Bahar dizisi yayın tarihi oyuncu kadrosu ve konusu belli oldu

Dizinin Yayından Kaldırılmasını İstedi

Bu sahneden sonra harekete geçtiklerini söyleyen Metiner, AKP yönetiminin de bundan rahatsız olduğunu belirtmişti. Hatta Kürdistan bölgesel yönetimine hakaret etmenin AKP'ye de hakaret olarak kabul edildiğini de belirtmişti. AKP yönetiminin bu bölgeyi tanıdığı ve saygı duyduğu için dizide geçen bu ifadenin kendilerini çok rahatsız ettiğini belirten Metiner dizinin yayından kaldırılması için hazırlık yaptıklarını söylemişti. Anlaşıldığı kadarıyla bu çabalar boşa gitmedi, çünkü dizinin yayından kaldırıldığı haberi geldi. Metiner dizinin sezon finali yaparak yayından kaldırıldığını kendisi de haber verdi.

Metiner'in Açıklamaları

Metiner dizinin yayından kaldırılması haberi üzerine AKP yönetimi olarak ırkçılıkla ve faşizmle mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini de söyledi. Onlar için Kürdistan bölgesine bu şekilde bir tavır takınmanın kınanması gereken bir davranış olduğunu da belirten Metiner, AKP hükümeti ve Irak'taki Kürdistan bölgesel yönetimi arasında kardeşlik bağı olduğunu da vurguladı. Erbil bölgesini kendilerinden olarak kabul ettiklerini de söyleyip dizide böyle bir şey geçmesinin kendilerini çok yaraladığını da ekledi.

Türk Kürt Kardeşliğine Bir Saldırı

Bu hareketin ve senaryoda yer alan bu bölümün Türk ve Kürt kardeşliğine de bir saldırı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Metiner'in bunun aynı zamanda kendilerine karşı bir saldırı ve sabotaj olarak kabul edildiğini de söyledi. AKP'nin parti olarak her zaman Kürt ve Türk kardeşliğini desteklediğini belirten Metiner'in tavrı ilgi çekmişti. Dizi aslında ilk başta çok ilgi çeken bir dizi olmasa da bahsedilen sahneden sonra farklı çevrelerden tepki çekti. Ancak en çok Metiner'in tepkisi vurgulandı, çünkü Metiner genel anlamda AKP düşüncesi ile dizide geçenlerin ters düştüğünü vurgulayarak dizinin sona erdirilmesini istedi. 

Kontrol Edilmeyen Bölümler

Mehmet Metiner bunların dışında dizinin her bir bölümünün herhangi bir kontrol olmadan paket halinde yayınlandığını söyledi. Dizide geçen bir bölümden sonra tepkilerini dile getirdiklerini, ama daha sonra daha da iğrenç bir bölümde yapılan hatanın tekrarlandığını ekledi. Dolayısıyla bu durumda AKP'nin ve kendisinin kötü niyet aradığını ve tekrar sert bir uyarı yapıldığını da söyledi. Kendilerine göre dizide yayınlanan dil düşmanca ve ırkçı bir dilmiş. Bunun da partisi ya da kendisi tarafından kabul edilmesinin imkânı yokmuş.

Irkçılığa Geçit Yok

Temel olarak Metiner'in itirazı dizideki ırkçılık üzerine oldu. Buna kesinlikle karşı çıktıklarını belirten Metiner bu ırkçı dil yüzünden şikâyetlerini tekrarladıklarını ve diziyi yayından kaldırdıklarını iddia etti. Aslında ATV ekranlarında yayınlanan dizi sadece sezon finali yapmış gibi görünüyordu ama Metiner'in iddialarına göre yeni sezonda Yalnız kurt dizini ekranlarda görmeyeceğiz. Irkçılık ve faşizme karşı olduklarını belirten Metiner partisi AKP adına bir açıklama yaptı. Aslında dizilere karışmak istemediklerini ancak yaşanan durumun affedilemez olduğunu belirtti. Kendisi ve partisinin Kürt ve Türk kardeşliğini desteklediğini ve bu yüzden Yalnız Kurt dizisi hakkında şikayette bulunduklarını vurguladı.