Hangi diziden uyarlandılar? Artık gündemde olan bir diğer konuda yeni bir dizi ekranlara gelecekken "Hangi Diziden Uyarlandı?" telaşı. Biz birka. tanesini değil hepsini sizler için derledik. Gündenmde olan yeni diziler hariç ama duyunca şaşıracağınız o kadar dizi var ki geçmişte de. Hepsine bakalım.

Son dönemlerde artık ezbere olarak “hangi dizi uyarlaması acaba?” diye merak edip araştırdığımız TV dizileri gündemde malum. Ama peki bu yabancı dizi uyarlamalarının aslında çok eskilere dayandığını hatta bu yazı ile öğrenip kelimenin tam anlamı ile şaşkına döneceğiniz bir çok dizinin de aslında yurtdışı dizilerinden uyarlama olduğunu söylesek? Zira bizler de özellikle bazılarına şaşırdık kaldık zira senarist ve yapımcıları “benim dizim, benim başarım” diye halen demeçler vermekte.

Eski ve yeni tüm diziler, başarı ve başarısızlıkları, yorumları ve bilinmeyenleri ile burada.

Hadi buyurun birlikte şaşıralım;

Kuzey Güney

1 -Kuzey – Güney : Efsane ile başlayalım dedik zira başka bir efsane ile bitiricez. Bir Amerikan TV dizisi olan “Rich Man, Poor Man” Uyarlamasıymış meğer.

1kadin1erkek

2 - 1 Kadın 1 Erkek: Bir Fransız TV dizisi olan “Un Gars, Une Fille” den uyarlanan bir zamanların efsanesi dizisiydi biliyorsunuz. 

Ezel

3 - Ezel: Fransız yazar Alexandre Dumas tarafından kaleme alınan Monte Kristo Kontu’nun uyarlaması olan dizi bir dönemin fenomen dizisi olup, replikleri ve karakterleri ile hafızalara kazınmışıtı biliyorsunuz. 

Tatlı Hayat

4- Tatlı Hayat: Bir Amerika eski dönem dizisi olan “The Jeffersons” tan uyarlanan dizi Tatlı Hayat Türkan Şoray ve Haluk Bilginer ile uzun dönem bizi kahkahaya boğan yapımlardan oldu. 

Hayat Şarkısı

5- Hayat Şarkısı: TV ekranlarında büyük beğeni toplayan dizi aslında bir Kore yapımı olan “Flames of Desire” adlı dizinin Türkiye Uyarlaması 

Aslı ile Kerem

6- Aslı ile Kerem: Bir Amerikan yapımı olan “Dharma & Greg” dizisinden uyarlanan Aslı ile Kerem de bir dönem kalbimizde yer bulanlardandı. 

Kiralık aşk 2

7- Kiralık Aşk: Bir Kore dizisi uyarlaması olan Kiralık Aşk “Can Love Become Money?” adlı diziden uyarlanmış.

galip derviş

8- Galip Derviş: ABD’de yayınlanan “Monk” adlı diziden uyarlanmış olan Galip Derviş de unutulmayan yapımlardandı.

Güneşi Beklerken

9- Güneşi Beklerken: Güney Kore’nin en ünlü dizilerinden “Boys Over Flowers” tan uyarlanmıştır.

ilişki durumu karışık

10- İlişki Durumu Karışık: Kore Dizisi “Full House” tan uyarlanan dizi de ekranlarda ilgi ile takip edilenlerdendi.

içerde

11- İçerde: ABD yapımı olan “Köstebek” adlı filmden uyarlanıp dizi haline getirilen yapımdır.

Kadın

12- Kadın: Japonya yapımı “Woman” adlı diziden uyarlanıp oyuncuların kalitesi ile de büyük bir ses getiren başarılı dizilerden olmuştu.

kızım

13-  Kızım: “My Fair Lady” adlı Kore dizisinden uyarlanmış olan yapım Buğra Gülsoy kalitesi ile ekranlara gelmişti.

Sadakatsiz-1

14- Sadakatsiz: Cansu Dere oyunculuğu ile TV ekranlarında reyting rekortmenliğini halen elinde tuttuğu bilinen dizinin bir İngiliz yapımı “DR. Foster” uyarlaması olduğunu duymayan bilmeyen kalmamıştır zaten ama biz de atlamış olmayalım dedik.

hekimoğlu 2

15- Hekimoğlu: Bir Amerikan yapımı olan “House” dizisinden uyarlanan Hekimoğlu efsanesi Timuçin Esen oyunculuğu ve kalitesi ile Türk televizyonlarına taşınmıştı.

Bizim_Hikâye_dizisi

16- Bizim Hikâye: ABD dizisi “Shameless” in Türkiye uyarlaması olan filmde karakterlere can veren oyuncular geçten çok beğenilmişti.

çocukluk

17- Çocukluk: Bir Japon yapımı olan “Abandoned” adlı diziden uyarlanarak ekranlara Erdal Beşikçioğlu oyunculuğu ile taşınmıştır.

yalancı-1

18- Yalancı: Günümüzde  halen merakla takip edilen ve erken final yapması ile gündeme gelen dizi bilindiği üzere meşhur İngiliz yapımı olan “Liar” adlı eserin uyarlaması.

Ask-Mantik-Intikam-haber-resim-c371789a-df2b-429a-9b1a-ef8136ac72bf-1

19- Aşk Mantık İntikam: Gündemde bir inişli bir çıkışlı reyting sonuçları ile konuşulan dizi aslında yine bir Güney Kore dizisi olan “ Cunning Single Lady” uyarlaması.

avlu 2

20- Avlu: Bir Avustralya dizisi “Wentworth” adlı yapımın yasal uyarlaması olan dizi de gereç çekimleri gerekse oyuncuları ile büyük beğeni toplamıştı.

alev alevv

21- Alev Alev: Fransız yapımı “Le Bazar de la Charite” dişinden uyarlanmıştır.

ikimizin sırrı

22- İkimizin Sırrı: Güney Kore yapımı “Marriage Contract” adlı diziden uyarlanmıştır.

Yüksek Sosyete

23- Yüksek Sosyete: Güney Kore yapımı “High Society” adlı dizden uyarlanmıştır.

seviyor sevmiyor 2

24- Seviyor Sevmiyor: Yine bir Kore dizisi olan “She Was Pretty”  adlı yapımdan uyarlanarak ekrana gelmişti.

paramparça

25- Paramparça: Birebir uyarlanan bir dizi daha olan Paramparça da Kore dizilerinden “Autumn In My Herat” adlı yapımdan uyarlanmış.

öğretmen 2

26- Öğretmen: Bir Japon dizisi olan “Mr. Hiiragi’s Homeroom” adlı yapımdan uyarlanan eser İlker Kaleli’nin oyunculuk kalitesi ile ekranlara gelmişti.

misafir 2

27- Misafir: Bir japon yapım olan “Oasis” adlı dizinin Türkiye uyarlaması olan yapım Hazal Kaya ve Buğra Gülsoy’un başarılı başrol oyunculukları ile ekranlara henüz taşınmış durumda.

evlilik-hakkinda-her-sey-dizisi-uyarlama-mi-evlilik-hakkinda-her-sey-hangi-diziden-uyarlama-1-1280x720

28- Evlilik Hakkında Her Şey: Bir BBC yapımı “The Split” in uyarlaması olan dizi günümüzde Gökçe Bahadır’ın başarılı oyunculuğu ile ve konusu ile de merakla takip edilen diziler arasında.

İntikamdizi

29- İntikam: ABD yapımı “Revenge” dizisinin Türkiye uyarlaması olarak biliniyor.

sayın bakanım 2

30- Sayın Bakanım: Bir İngiliz siyasi komedi dizisi olan “Yes Minister” adlı yapımdan uyarlanan dizi Haluk Bilginer ve Ali Sunal oyunculuğu ile ekranlara taşınmıştı. 

bir-annenin-gunahi-dizisi-bitti-mi-bir-annenin-13813274_2660_amp

31- Bir Annenin Günahı: Filipinler yapımı “A Mothers’ Guilt” adlı diziden uyarlanmıştır.

yalancilari_ve_mumlari_oyunculari_kimdir_yalancilari_ve_mumlari_karakterlerinin_hayati_ve_biyografisi_1633177851_9246

32- Yalancılar ve Mumları: BBC yapımı “Mistrresses” adlı diziden uyarlanan yapım ne yazık ki birkaç bölüm sonrası Türkiye’de gösterimden kaldırılmıştır.

UMUTSUZEVKADINLARI.SEZON.1

33- Umutsuz Ev Kadınları: Meşhur “Desperate Housewives” adlı yapımın Türkiye uyarlaması olduğunu bilmeyen yoktur sanıyoruz. 

ufak-tefek-cinayetler-3_16_9_1540972924

34- Ufak Tefek Cinayetler: Yine meşhur “Pretty Little Liars” ve “BigLittle Lies” ile içiçe geçen bir uyarlama olduğunu duymayan yoktur.

tehlikeli-karim 5

35- Tehlikeli Karım: Bir japon yapımı olan “My Dangerous Wife” adlı dizi uyarlaması aslında çok eğlenceli olduğu halde maalesef yine ekranlarda kısa sürenlerden oldu.

tatli-intikam

36- Tatlı İntikam: “Oh Soo Jung” adlı bir Kore dizisi uyarlaması olduğu biliniyor.

muck

37- Muck: Aslında bir Amerikan müzikal drama dizisi olan “Glee” adlı yapımdan uyarlanan dizi maalesef başarılı bir uyarlama olamadığı için kısa sürede yayından kaldırılanlardan.

mucize doktor

38- Mucize Doktor: Güney Kore dizisi “Good Doctor” dan uyarlandığını sanırım hepimiz biliyoruz.

medcezir

39- Medcezir: Meşhur Amerika yapımı komedi ve drama alanında yayınlanan “The O.C.” adlı dizinin Türkiye uyarlaması olmuş Çağatay Ulusoy ve Serenay Sarıkaya’nın yıldızlarını parlatmış dizi.

küçük sırlar

40- Küçük Sırlar: Yine bir meşhur dizi olan “Gossip Girl”ün Türkiye uyarlamasıdır.

kocamın ailesi

41- Kocamın Ailesi: “My Husband Got a Family” adlı orjinali kore yapımı olan dizinin uyarlamasıydı.

kiraz mevsimi

42- Kiraz Mevsimi : “A Gentleman's Dignity” ismi ile Kore yapımı olan dizinin Türkiye uyarlaması oldu.

kavak yelleri

43- Kavak Yelleri: Pelin Karahan’ı meşhur eden ve döneminde çok konuşulan ve aranan bir dizi olduğu için haliyle bir Amerika gençlik dizisi olduğu “Dawson’s Creek” yapımının uyarlaması olduğu da ezbere biliniyordu.

evli mutlu çocuklu

44- Evli Mutlu Çocuklu: ABD yapımı meşhur “Married... with Children” adlı dizinin Türkiye uyarlaması olup ekranlarda daha çok Ege Aydan’ın oyunculuğu ile başarı sağlamıştır.

doktorlar

45- Doktorlar: ABD yapımı “Grey’s Anatomy” adlı dizinin uyarlaması olarak yola çıktığı herkesçe bilinen konulardan.

Dadı

46- Dadı: ABD yapımı “The Nanny”nin Türkiye uyarlaması olan dizi bize hem o dönem neşeli yönlerini bilmediğimiz Gülben Ergen’i sevdirmiş, hem de Haldun Dormen gibi bir efsaneyi de o dönemde Kenan Işık’ın yanında ekranlara taşımış olması ile ayrıca kalbimize kazınan dizilerden.

bir aile hikayesi

47- Bir Aile Hikayesi: ABD yapımı “This is Us” adlı dizinin Türkiye uyarlaması olan dizi.

belalı baldızz

48- Belalı Baldız: Bir Amerikan sitcom “Hope & Faith” uyarlaması olan dizi konusunun orjinaline çevrilmesi konusundaki yetersizliği ile bir dönem çok fazla konuşulmuştu. 

Ölene Kadar dizisinde İbrahim Çelikkol'un partneri Melis Sezen oldu! Ölene Kadar dizisinde İbrahim Çelikkol'un partneri Melis Sezen oldu!

baba candır

49- Baba Candır: Bir Kore yapımı olan “What Happens to My Family” adlı yapımın Türkiye uyarlaması olan dizidir.

annem

50- Annem: Yine bir uzak doğu yapımı “Mother” adlı diziden uyarlanan yapım Cansu Dere ve Beren Gökyıldız oyunculuğu ile ekranlara taşınmış ve başarı yakalamıştı.

acemi cadı

51- Acemi Cadı: Meşhur “Sabrina” dizisinin uyarlamasını ezbere olarak bildiğimiz yapımın akıllarda kalan bir diğer noktası ise Merve Boluğur’un yıldızını parlatmasıydı sanırım.

cukur

52 – Çukur: Son olarak yer verdik çünkü halen uyarlama olup olmadığı tartışılmaya devam ediyor. Yerli “The Godfather” yakıştırmaları yapan da var hayır düpedüz bu eserden çalınmış diyen de var.