Türk televizyon tarihinde öyle diziler oldu ki, üzerinden kaç sene geçmiş olsa da hâlen arada sırada youtube’dan açıp bir ya da birkaç bölümünü hiç olmadı bazı sahnelerini izliyoruz kabul edin. Hatta öyleki TV kanalları bile birçoğunu halen tekrar tekrar yayınlamaktan geri duramıyor. Bu başarıyı son dönem dizlerden hangileri yakalayacak bir yandan eski efsaneleri hatırlarken bir yandan da düşünelim.

Hatta bazıları o kadar çok yer edindi ki dillerde duyulan özlem karşısında yıllar sonra yapımcılar tarafından reyting garantili görülerek devamı çekilmeye başlandı.  Sanıyoruz ki eski dizilerin reyting korkusu bu kadar olmadığından agresif yaklaşımlarla duyguları abartıya kaçmadan, sömürmeden sahneye yansıttıkları için bu kadar değerli olup, bu kadar hayatımıza dokundular zira karakter hep içimizden biri olarak kalbimize yerleştiler.

Öyle veya böyle gerek o zamanlar bu kadar fazla dizi olmadığından veya bir şekilde bazılarının “Türk toplumu arabesk seviyor ya” ya da “toplumun çoğu alt tabaka, klasik konulara bayılıyor” deyip geçmesine neden olacağından aşağıdaki dizileri detaylandırmadık ama kabul edin kaliteleri ile akılda kalmayı başardılar.

dizi 1

Eski dizilere baktığımızda “klasik konu” olan aşklar romantik komedi olarak sahnelenirken bile hiçbir karakter en ufak bir diyalogda bile birbirinin ağzının içine düşerek konuşmadı. Zira şimdiki dizilere bakınca plazalarda patron-çalışan konuşmalarını öpüşmeye beş kala sanıyoruz sonra işe gittiğimizde yakışıklı patronumuz bizimle öyle konuşmayınca gerçek dünyaya daha dönemeden bunalıma giriyoruz. Ya da tarihi dizilere baktığımızda kitaplarda ne bu kadar ihtişam ne bu kadar manken olacakken kazara padişah ya da vezir olan karakter görüyoruz. Dram dizilerine baktığımızda ise bizim çevremizdeki fakirler neden bu kadar bakımlı değil “pis fakirler” hep bize düşmüş diyoruz ya da kara kara düşünüyoruz o makyaj malzemelerine ya da kıyafetlere harcayacak paraları neden yemek yemek için harcamıyorlar, onların bilip bizim bilmediğimiz ne var diye düşünüp duruyoruz. 

Mesela bizim evde bir küçüğümüzün ekrandaki fakirliği işleyen bir dram dizisine bakıp “bunlar neden aç?” diye sorduğunda abimizin ise başka neden bulamayıp “yemiyorlar işte” demişliği var  Şimdi gelelim efsanelere;

Avrupayakasi

Avrupa Yakası

Volkan’ı mı unutuldu? Fatoş karakteri mi? Şehsuvar mı? Bir Burhan Altıntop karakteri yaratıldı ki biz yazarken siz okurken gülümsediniz eminiz. Biz bütün karakterleri sizin de ardarda atlamadan sayabileceğinize eminiz. Ondan değil midir zaten ara ara açıp izliyor olmamız yada oradaki esprileri halen yapıyor olmamız?

Senaryo konusunda dev isim olan Gülse Birsel’in kaleme aldığı dizide Gülse Birsel, Şenay Gürler, Gazanfer Özcan, Hümeyra, Ata Demirer, Bülent Polat, Evrim Akın, Hale Caneroğlu, Engin Günaydın, Levent Üzümcü, Yavuz Seçkin, Hasibe Eren, Rutkay Aziz, Sarp Apak, Vural Çelik, Peker Açıkalın ve daha nice değerli oyuncu yer almıştı.

asmal-konak-6

Asmalı Konak

“Dicle” karakteri akıllardan çıkmazken Doğu-Batı sentezinde yaratılan karakterlerden Bahar’a yada Seymen’e hayran kalmayan olmuş muydu?

Bir Çağan Irmak yapımı olan dizide Özcan Deniz, Nurgül Yeşilçay, İpek Tuzcuoğlu, Menderes Samancılar, Selda Alkor, Kenan Bal, Ege Aydan, Şerif Sezer, Zeynep Eronat ve daha nice değerli oyuncu ile ekranlarda yer edinmişti.

behzat

Behzat Ç.
Emrah Serbes romanından uyarlanan ve değerli isim Serdar Akar yönetmenliğindeki efsane dizinin efsane olan karakterlerine can veren oyuncu kadrosunda Erdal Beşikçioğlu, Fatih Artman, Berkan Şal, İnanç Konukçu, Canan Ergüder, Seda Bakan, Ayça Eren, Nejat İşler, Ege Aydan, Eray Eserol, Berke Üzrek, Hakan Hatipoğlu, Elvin Beşikçioğlui Güven Kıraç, Seda Akman, Sezin Akbaşoğulları, Engin Öztürk,  Zafer Algöz, Ahmet Uğurlu, Emre Erçil ve daha sayamadığımız bir çok değerli isim vardı. 

Dönem dönem diğer dizileri de bölümüne misafir ederek izleyicilere apayrı bir güzellik yaratan yapımda Leyla ile Mecnun’u konuk alması halen unutulmayan bölümlerden. Dönem olaylarına ve geçmişe dahi eleştirel bir bakışı olan polisiye dizide gerek replikler, gerekse ilişkiler o kadar gerçekçi o kadar içimizdendi ki bu diziyi ve bu dizi karakterlerini unutmak mümkün değil. Öyle ki halen bir çok kesim Behzat komiser ile üzülüyor, Şule ile gülüyor, Akbaba, Hayalet ve Harun ile geyiğe bağlıyor. En çok izlenen video kesitlerine sahip olan dizinin bu olduğuna eminiz ama ispat edemeyiz

leyla ile mecnun

Leyla İle Mecnun

Sektördeki özel işlerin ismi olan ve başarısı tartışılmaz Burak Aksak tarafından yazılan dizinin değerli oyuncu kadrosunda ise Ali Atay, Serkan Keskin, Cengiz Bozkurt, Köksal Engür, Ezgi Asroğlu, Osman Sonant, Ahmet Mümtaz Taylan, Nalan Kuruçim, İştar Gökseven, Sebahat Adalar, Sarp Aydınoğlu, Ushan Çakır, Mehmet Usta, Asuman Dabak, Melis Birkan ve daha nice başarılı isim vardı.
Öyle bir “Erdal Bakkal” efsanesi yaratıldı ki çekim yapılan dükkan senelerce merakla ziyaret edildi seyirci tarafından. Dizinin komik sahnelerini dönüp dönüp izlediğimiz yetmez gibi bir de ayrıca replikleri halen internette bunaldığımızda, Mecnun gibi depresyona girdiğimizde açıp açıp okuyoruz. Yıllar sonra bile birbirimize Erdal Bakkal’a edilen beddualarla beddua ediyoruz. Tikican tanımını kabul edin halen “Arda” ile yapıyoruz. Dizi müzikleri konusunu atlamayalım ki zira kim derdi bir gün Ferdi Tayfur şarkılarını dilimize dolayacağımızı.  

Hatta bu muhteşem absürt komediden bir müzik grubu yaratıldı ki her ne kadar dağılmış olsa da günümüzde şarkıları kalbimizde. Son olarak “absürt komedi” mi? Yoksa gerçekten fazla mı felsefikti bizce halen üzerine düşünülen konulardan zira bu dizide duyduğumuz birçok replik ve cümlenin derinliğini hiç bir dramda yada psikolojik yapımlarda ne duyduk ne gördük

ruhsar

Ruhsar

“Ruhospu” gibi bir tanımın yaratıcısı olarak da unutulmayacak bir dizi olan yapımda Hande Ataizi’nin sevimliliğini ve sempatikliğini unutan var mı? Biz ekranlarda Ataizi’nin yüzüne bakınca halen bu sempatiklikten kalan kırıntılarla sevvmeye çalışanlardanız, zira son aldığı rolü düşündükçe iyi ki Ruhsar varmış diyenlerden olup aksi halde iki kaşık suda boğası gelenlerdeniz

Gani Müjde efsanelerinden biri oup aynı zamanda absürt komedilerinin ilki sayılabilecek olan dizide Cem Davran, Hande Ataizi, Ebru Karanfilci, Göksel Kortay, Mehmet Ulay, Hakan Gerçek, Volkan Girgin, Açelya Elmas, Devrim Nas, Gonca Vuslateri gibi başarılı oyuncular yer almıştı.

bir demet

Bir Demet Tiyatro 

"Tirbüşon" denildiğinde aklına ilk bu dizideki karakter gelmeyen var mıdır? Veya Feriştah’ı fantezi kelimesinin geçtiği cümlelerde yok saymaya çalışan? Veya Lütfiye Çıtır Fıdıllıoğlu’nun yaptığı aslı yorum özü esprileri özlemeyen?

Senaristliğini usta isim ve yeteneklerini özellikle bu yapımda kanıtlayan Yılmaz Erdoğan’ın yaptığı, bir başka efsane olan TV tiyatro dizisi sahnesinde Yılmaz Erdoğan, Demet Akbağ, Bircan Günalan, Gürdal Tosun, Deniz Özerman, Erdal Tosun, Zerrin Sümer, Serhat Özcan, Olgun Şimşek, Ayberk Atilla, Engin Günaydın, Binnur Kaya, Sinan Bengier, Neslihan Yeldan, Şebnem Sönmez, Altan Erekli, Demet Evgar, Caner Alkaya, Can Kahraman gibi çok değerli oyuncular vardı. 

ferhunde

Ferhunde Hanımlar

Bilmiyoruz ama biraz gülmek istediğinizde Ferhunde Hanımlar’dan birkaç sahne açıp özellikle “Nermin”i izleyip kahkaha atmayanınız var mı? Herşey unutulsa bilekocaya “kel” diye seslenmeyi icat eden bu sevimli karakter unutulmaz diye düşünüyoruz

1993 Yılı itibari ile hayatımıza Ankara dizisi terimini ve kalitesini yerleştiren, kalitesi ile ekranlarda Ankara dizilerine yer açan bu sıcak mı sıcak aile dizisinde Beyhan Saran, Baykal Saran, Şahap Sayılgan, Melek Baykal, Hatice Aslan, Hülya Gülşen Irmak, Güven Hokna, Ayşenil Şamlıoğlu, Tamer Karadağlı, Yurdaer Okur, İpek Çeken, Burak Tamdoğan, Özge Özder, Simge Selçuk, Sinan Albayrak gibi başarılı isimler rol aldı.

aşkı memnu

Aşk-ı Memnu

Çok tartışıldı konusu ama gerek oyuncuların başarısı gerek yönetmenin başarısı, kastın uyumu ile öyle yer edindi ki hayatımızda zira bundandır ki tüm eleştirilerin önüne geçerek büyük bir beğeni toplayan dizinin hala tekrar tekrar baştan başlayıp kanallarda verilmesi. İtiraf edin siz de aklınıza geldikçe söylemiyor musunuz “beni beni Bihter’ini” diye?

Kanal 7'den yeni günlük dizisi! Gelin dizisi geliyor Kanal 7'den yeni günlük dizisi! Gelin dizisi geliyor

Hilal Saral’ın yönetmen koltuğunda olduğu yapımda Beren Saat, Kıvanç Tatlıtuğ, Selçuk Yöntem, Nebahat Çehre, Hazal Kaya, Nur Fettahoğlu, Zerrin Tekindor, Rana Cabbar, Recep Aktuğ, Zerrin Nişancı, Gülşen Tuncer, Baran Akbulut ve daha birçok başarılı isim yer almıştı. 

Tanzanya-Muhtesem-Yüzyıl

Muhteşem Yüzyıl

Halen “Sülüman” olarak zaman zaman dilimize düşen ve kalbimizde yer edinen dizide Sümbül Ağa ve Gül Ağa da yüzümüzü hatırladığımız her seferide güldürmeyi halen başaran karakterlerden. Gerek tarih, gerek entrika gerekse alk konularında dozajını gayet iyi ayarladığı, birçok şeyde ters tepen bir tutum olan bazı duyguları sömürmediği için alt-üst tüm kesim tarafından beğeni ve ilgi ile izlenip takdir edilmiş ve böylelikle akıllara kazınmıştı Muhteşem Yüzyıl.   Şimdilerdeki diziler gibi tarihi duyguları sömüren, artık sadece tarihini Torunu olduğunu söyleyerek gururlandığı ailenin şehzadesinin boğularak öldürüldüğünü diziden öğrendikten sonra hesap sormaya kalkan, ekrandan öğrendiğine üzülen, yas tutan bir grup tarafından izlenen yeni tarihi dizilere yerini bıraktı.

Timur Savcı’nın yapımı olan dizide Halit Ergenç, Nur Fettahoğlu, Meryem Uzerli, Filiz Ahmet, Okan Yalabık, Selim Bayraktar, Nebahat Çehre, Mehmet Günsür, Sema Keçik, Arif Erkin, Ozan Güven, Cansu Dere, Serkan Altınorak, Meltem Cumbul, Engin Günaydın, Seçkin Özdemir, Tuncel Kurtiz, Vahide Perçin akıllara kazınan daha nice başarılı oyuncunun yer aldığı isimlerden oldu.

kurtlar-vadisi-kaosun-oyuncu-kadrosu-kesinlesti

Kurtlar Vadisi 

Polat Alemdar ve Memati tamam ama biz Güllü Erhan’ı bile unutamadık ki. Hatta o günlerde gerçek hayatta Süleyman Çakır karakterini canlandıran Oktay Kaynarca’nın arabasına çarpıp “Kime çarptık lan biz?” diye hem tribe hem de şoka giren vatandaşı unutan da yoktur eminiz 

Bir Osman Sınav yapımı ve yönetiminde olan son dönemde biraz abartmaya başlamış olsada başarı ile hatırlanan dizinin oyuncu kadrosunda Gürkan Uygun, Necati Şaşmaz, Özgü Namal, Erhan Ufak, Oktay Kaynarca, Zafer Ergin, Kerem Fırtına, Ragıp Savaş, Selçuk Yöntem, Güven Hokna, Nefise Karatay ve daha birçok özel isim yer almıştı.

Ya bir dönemin akıllara kazınmış diğer dizileri? Yukarıda saydıklarımız duruma bakılırsa efsane olup dilden dile nesilden nesile geçen ve geçecek olanlardı. Ama diğer başarılı dizileri de unutmayalım buraya kadar gelmişken.

İşte Diğer Başarılı Diziler;

7 Numara

80’ler

Aslı ile Kerem

Ayrılsak da Beraberiz

Baskül Ailesi

Bizimkiler

Cennet Mahallesi

Çiçek Taksi

Çocuklar Duymasın

Dadı

Deli Yürek

Ekmek Teknesi

Ezel

Geniş Aile

Hatırla Sevgili

Hayat Bilgisi

İkinci Bahar

Jet Sosyete

Kara Melek

Kardeş Payı

Kavak Yelleri

Kaygısızlar

Kaynanalar

Koçum Benim

Mahallenin Muhtarları

Perihan Abla

Süper Baba

Şaşıfelek Çıkmazı

Şehnaz Tango

Tatlı Hayat

Yabancı Damat