Show Tv'nin büyük ilgi gören dizisi Aziz çalıntı çıktı! Uyarlama dizi bilgisini geçirmeyen senaristler dizinin yayınlan kaldırılmasına neden oldu! Azizi dizisinin uyarlandığı daha doğrusu çalındığı BBC'nin İngiliz yapımı Poldark dizisinden telif izni istemediği ortaya çıktı! Aziz dizisi kaldırılıyor mu? Telif davası geliyor! Poldark dizisi konusu ne?

Show Tv'nin Cuma gününe koyarak rakiplerini ekarte ettiği Aziz dizisi büyük beğeni toplamıştı. Kadrosunun yanı sıra konusu ile dikkatleri üzerine çeken ve oldukça başarılı ve farklı bulunan Aziz dizisi de çalıntı çıktı!

Uyarlama dizilerinden başka iş görmediğimiz şu günlerde şimdi de çalıntı diziler çıktı! Aziz dizisi aslında konusunun basit olmaması ile yabancı dizi havası veriyordu. Dizinin hem konusu hemde harika bir şekilde lanse ettirilen dönem kıyafetleri, karakterleri makyajları adeta Fransız sinemasında Sefiller izliyor gibi bir hava yaratıyordu.

Ancak Aziz'in bu başarısı çalıntı çıktı!

Yalan dizisi başrolü Aslıhan Güner oldu! Yalan dizisi başrolü Aslıhan Güner oldu!

aziz-2

Başrollerinde Murat Yıldırım, Simay Barlas, Damla Sönmez, Ahmet Mümtaz Taylan ve Füsun Demirel gibi isimlerin yer aldığı Aziz dizisi çalıntı başarı çıktı! Aziz dizisi İnglix yapım Poldark'tan esinlenme değil birebir aynı çıktı. Ancak senaristler ve yapım şirketi telif izni almadığı ortaya çıktı!

Aziz dizisinin jeneriğinde de hiç bir şekilde uyarlama açıklaması yer almıyordu. 

Aziz dizisi İngiliz kült dizi Poldark'a benzerliği ile ağızları açık bıraktı. Poldark dizisini izleyenler Aziz'i görür görmez bu dizi uyarlama dedi ancak açıklamalarda uyarlama yazısı göremedi.

Aziz dizisi senaristleri ve yapımcıları ülkemizde pek bilinmeyen bir dizi olan Poldark'ın bilinmemesinden yararlanıp dizinin çalıntı senaryo olduğunu açıklamadı. Dizinin senaristleri ve yapımcıları orjinal bir dizi demedik diyebilir bu haberler sonrası ancak uyarlama olduğunu da itiraf etmediler.

144606.8f311f29-eed3-4b3c-8d42-00d7a298b761

Aziz dizisinde Poldark dizisindeki temel olay, sahneler, diyaloglar, karakterler hatta makyaj ve kostümler bile birebir alınmış durumda. Aziz dizisinde Efnan karakterini Poldark'ta Demelza karkateri gibi dayak yerken Poldark tarafından kurtarılır ve hizmetçi olarak Poldark'ın yanında işe başlar. Demelza'nın da tıpki Efnan'ın gibi bir can dostu olan köpeği vardır. Demlza'da Efnan gibi sevgi dolu bir kızdır. Dilruba'da Elizabet karakteri oluyor. Elizabeth, Poldark'ı savaşta öldü sanar ve Poldar'ın kuzeni ile evlenmek zorunda kalır. Poldark 3 yıl sonra döndüğünde bu acı gerçekle yüzleşir. Hadi konuyu da tam anlatalım.

Poldark 18. yüzyılda geçiyor. Ross Poldark, savaş alanında 3 yıl geçirdikten sonra memleketine geri dönüyor. Ancak dündüğünde herşey değişmiştir. Babası ölmüş, sevgilisi kuzeni ile nişanlanmıştır. Babasından miras olarak kalan topakları ve madeni tekrardan açmaya ve sefil halkına yardımcı olmaya karar verir. Demelza adında bir kızı dayak yerken kurtarır ve onu yanında hizmetçi olarak işe alır.

Aziz dizisinde kendisine hayran bırakan Aziz'in yardımcılarından tembel ve dedikoducu çift, sarhoş karakterler de birebir Poldark'ta yer alan karakterleri. Hatta bu yüzden kostüm ve makyajları bize adeta Sefiller gibi başarılı gelmişti. Poldark dizisinin asıl ana teması da soylular ve köylüler arasındaki adaletsizlik, eşitsizlik savaşı.

Dizi görüldüğü üzere tamamen ufak değişikliklerle uyarlanmış. İçine sadece millyetçilik bir cinayet ve amca konulmuş. 

TELİF DAVASI SONRASI YAYINDAN KALKMA TEHLİKESİ!

aziz poldar

Peki Aziz dizisi kaldırılıyor mu?

Poldark dizisi Aziz dizisininde ufak değişikliklerle uyarlanmış bu çok net görülüyor. Dizi hakkında gerek basına gerekse de jenerikte ise uyarlama bilgisine yer verilmemesi dizinin başını ağrıttı! Çok geçmeden dizinin Poldark'tan çalıntı olduğu ortaya çıktı.

Senaristlerin ve yapım şirketinin orjinal hikaye sahipleri ile temasa geçmediği ve BBC'nin ve hikayenin orjinal senaristlerinin dava açacağı konuşuluyor. 

Aziz dizisi senaristleri ve yapım şirketinden ise henüz bir açıklama yok.

İŞTE POLDARK VE AZİZ KARAKTERLERİ