Türkiye ve yurt dışında pek çok festivalde gösterilmiş olan ve 25'in üzerinde ödül alan Okul Tıraşı geçtiğimiz Cuma günü itibarı ile vizyona girmiş bulunuyor.

Film ilk gösteriminde bugüne kadar övgüye boğulan sinema yazarlarının ve seyircilerinin gözdesi durumunda yer alıyor. Ödüllü olan yönetmen Ferit Karahan'ın 2. uzun metraj filmi Okul Tıraşı tüm dikkatleri üzerine toplamaya devam ediyor. Vizyona girmiş olduğu hafta yine pek çok eleştirmenin odağı alanına girmiş olan filmin yapımcılığını Kanat Doğramacı üstlenirken Ferit Karahan'ın senaryosunu Gülistan Acet ile beraber kaleme aldığı Okul Tıraşı ile alakalı sinema yazarlarının yorumları şu şekilde yer alıyor.

Sinema Yazarlarının Yorumları

Uğur Bardan Ferit Karahan'ın sakin olan anlatımı ile seyircinin karşısında. Senaryonun ayrıntılarda gezinmiş olan mahareti kimi tekrarlara rağmen Okul Tıraşı son zamanda çok sık karşılaştığımız çocukların üzerinden sistem eleştirisi yapan yapımlar içinde çok farklı bir yere koyuyor.
Mehmet Acar'ın yorumunda ise Ferit Karahan'ın iyi düşünülüp yapımı gerçekleşen bu gerilim hikâyesini telaşsız sakin  ama zamanı iyi bir şekilde kullanan bir sinema ile anlatıyor. Okul Tıraşı anlatılandan pek kopamadığımız çoğunlukla diken üstünde seyre dalınmış olan bir film. Benim için en belirleyici olan husus Ferit Karahan'ın kendi yatılı okul deneyimlerinden de beslenmiş olan hikâyenin gerçekçiliği ve inandırıcılığı olmuştur.

2015409-49039103

Ali Taşıyan Ferit Karahan'ın senaryosunu ve yönetmen oyuncu eşi Gülistan Acet ile beraber kaleme aldığı görüntü yönetmenliği olarak Türksoy Göbeğin yaptığı Okul Tıraşı ustalaşma ve olgunlaşma eşiğinin arka plana atıldığının kanıtı. Toplumsal eleştirisi siyasi olarak duruşu, psikolojik arka planı sağlam olan ve çok boyutlu bir yapımdır. Gösterge ve metaforlar ile anlam inşası yapmak için çok titiz bir şekilde özen gösterilmiş.

Kaya Özkaracalar Okul Tıraşı 2. Dünya Savaşı sonrasında dönemin İtalya'sı yeni gerçekçi filmlerinin geleneğine uygun bir şekilde yalın bir öyküyü büyük bir sahicilik duyguları ile yansıtılan bir film. Bir dizi insan portresinin gerçek biçimde perdeye aktarılmasında başarılı oyunculuk performansları ve başarılı bir oyunculuk yönetiminin beraberinde senaryoda bu karakterlerin karikatürizasyona yer olmayacak biçimde betimlenmiş olmasını belirleyici payı bulunuyor.
Banu Özdemir olgun sinema dili ile ince karakter analizleri karın vermiş olduğu soğuğu da bir karakter gibi yapımın içine dahil etmesi ile çocukların Van'lı çocuklardan ayrılıp tecrübeli oyuncular içinde sıkışıp kalmaması ile dikkatleri üzerine çeken bir film meydana gelmiş.

Dünya promiyalini Berlin Film Festivali'nde gerçekleştirmiş ve Fibresci ödülüne de layık olan festival yolculuğunu ödül alarak başlamış. Okul Tıraşı Türkiye'de ise 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi film ve en iyi senaryo ve beraberinde en iyi kurgu ödülleri ile dönüş yaptı. Okul Tıraşı’ nın yaklaşık olarak 2 seneye yayılan festival yolculuğu dönemince kazanmış olduğu 25'in üzerinde ödül var.

Okul Tıraşı’ nın Oyuncuları

Sağ Salim 3: Ölü ya da Diri 22 Aralık'ta sinemalarda! Sağ Salim 3: Ölü ya da Diri 22 Aralık'ta sinemalarda!

1024865

Karahan'ın kendi yaşamından izler de bulunan filmin başrollerini Ekin Koç, Mahir İpek, Cansu Fırıncı, Melih Selçuk ile beraber çocuk oyuncu Samet Yıldız yer alıyor. Okul Tıraşı'nın kadrosunda bulunan diğer çocuk oyuncular ise çekimlerin yapılmış olduğu Van'ın Bahçesaray ilçesinde bölgede yer alan yerel halktan seçilmiştir. Asteros film yapımı tarafından yapımı gerçekleştirilen dağıtımı cgv mars dağıtımının üstlenmiş olduğu Okul Tıraşı filmi sinemalarda gösterimde bulunuyor. Geçtiğimiz Cuma günü vizyona girmiş olan Okul Tıraşı filmin gösterilmiş olduğu ilk günden bu zamana kadar adeta övgüye boğulan yapım sinema yazarlarının ve filmi izleyenlerin gözdesi oldu