ATV kanalındaki bugün başlayacak olan “Destan” dizisinin konusu, hikayesi ve oyuncuları merak konusu oldu. Destan gerçek mi? Destan konusu ne?

Yapımcısı Mehmet Bozdağ sosyal medya üzerinden çekimlerini duyurup hikâye ve prodüksiyonu ile sadece Türkiye’de değil tüm dünyada konuşulacaklarını belirterek meydan okuduğu yeni dizi Destan ekranlarda bugün başlıyor. Peki Destan dizisini farklı yapan ne? Destan Dizisinin konusu ne?

821x465-destan-yakinda-atvde-1634154530070

ATV’nin Salı akşamları için reyting rekortmenliğine aday iddialı dizisi “Destan” tanıtım fragmanı ile izleyicide büyük merek uyandırmıştı.  Nehir Erdem ve Ayşe Ferda Eryılmaz’ın senaryosunu kaleme aldığı dizi daha Türkiye’de yayına başlamadan dünya çapında da konuşulmaya başlanmıştı.

İlk gösterimi Cannes’da gerçekleşen ‘Destan’ henüz yayın hayatına başlamadan yurtdışına satılmıştı. Pandemi dolayısı ile fiziki olarak iki yılın ardından gerçekleşen dünya çapında büyük bir katılımı olan MIPCOM fuarında en ilgi çeken projelerden biri ATV’nin ‘Destan’ dizisi olmuştu.

Şimdiye kadar 15 ülkeye satışı ile gündeme gelen iddialı yapım “Destan” aslında Gök Kağan Korkut Han’ın yetim bıraktığı savaşçı bir kızın dilden dile anlatılan öyküsünden oluşuyor.

619c812fc9de3d3fdc56980f

Dizinin yapımcısı ve Proje Tasarımcısı olan Mehmet Bozdağ’ın da belirttiği üzere hikâye ve prodüksiyonu ile aslında gerçekten dönem dizilerine göre farklı. Bu açıdan kolayca dikkat çekebilecek özellikte.

Oyuncu kadrosunda Selim Bayraktar, Burak Tozkoparan, Ebru Şahin, Edip Tepeli, Deniz Barut, Teoman Kumbaracıbaşı, İpek Karapınar, Osman Albayrak, Buse Meral, Burak Berkay Akgül, Ecem Sena Bayır, Esra Kılıç, Bilgi Aydoğmuş, Ahmet Olgun Sünear, Hilal Uysun, Alper Düzen, Şahin Ergüney, Evren Erler, Meltem Pamirtan, Filiz Ahmet, Müge Duygun, Faruk Aran, Doruk Şengezer, Aysel Yıldırım, Cihangir Köse ve Onur Yenidünya gibi isimlerin yer aldığı dizide vaat edildiği gibi görsel bir şölen ve oyunculuk performansının yüksek olması durumunda Salı günleri reytingleri zorlaması muhtemel.

0x0-destan-dizisi-23-kasimda-seyirciyle-bulusacak-1637241116916

8.Yüzyıl Orta Asya’sında geçen hikâyenin gerçek olup olmadığı merak edilmiş durumda. Öyle ki dizide yer alan her bir karakter ayrı ayrı araştırılmaktadır.

Destan dizisinde anlatılan hikâyenin de Akkız’ın da gerçekte var olup olmadığı aslında bilinmiyor. Dilden dile yayılan Dede Korkut Hikayelerinden uyarlama olduğu düşünülen Destan dizisinin kahramanı “Akkız” zaten Türk Mitolojisinin kadın kahramanlarından almaktadır adını. Türk Mitolojisinde kadın tanrı ve yarı tanrı olarak geçen “Gün Ana”, “Kubey Hatun”, “Od Ana” gibi kahramanlardan biridir.

Aslı Türkler için kutsal olan kadının hem mitolojide hem de tarihte yeri çok özel olduğu için birçok kadın kahraman destanları türetilmiştir. İyi ata binen, iyi savaşan, iyi kılıç kullanan kadınlar sadece Türk Mitolojisinde değil Türk tarihinde de önemli yer tutar.

3261973_810x458

TAYLAN MAHMUT ÇORTA SİYASET SAHNESİNDE! TAYLAN MAHMUT ÇORTA SİYASET SAHNESİNDE!

Destan dizisinin geçtiği dönemle ilgili senaryo ekibine Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Doç. Dr. Mehmet Fatih Doğrucan ve Prof. Dr. Erkan Göksu danışmanlık yapmışlar.

Son dönemin en yüksek bütçeli projelerinden biri olan Destan dizisi için Bozdağ Film Platosunda 20 bin metrekare alanda döneme ait mimariye uygun şekilde bir yaşam alanı oluşturulmuş. 287 kişilik sanat ekibinin yer aldığı dekor inşası altı ay sürmüş.

Bu kadar iddialı, bu kadar emek harcanan ve daha ekranlara gelmeden bu kadar konuşulan bir dizinin başarısı merakla bekleniyor. Eski Türk tarihine ışık tutması ve kadının Türk Tarihi’ndeki asıl yerini gösterecek olması diziye bambaşka bir boyut ve takdir getirmiş durumda. Umarız Destan hak ettiği ilgiyi ve başarıyı görür.