Ortamlarda dışlanmamanız yada ortama Fransız kalmamanız için izlenmiş olması muhakkak olan filmleri biraraya getirdik ve sizler için bir kontrol listesi hazırladık. İzlenmesi zorunlu olan filmler neler?

Bazı filmler vardır eskimeyen, kuşaktan kuşağa geçen. Belki de başarısını zamanından alır. Eskiden eserler yani filmler, tiyatrolar, şarkılar, diziler uzun bir ön çalışmadan, ön elemeden geçerdi. Öyle kısa sürelerde fabrikasyon şeklinde kopyala-yapıştır gibi hızlıca üretilmezdi. Belki de bu sebeple kaliteden ödün vermediklerinden çok başarılı oldular ve yerlerini korudular.

Şimdi sizlere bildireceğimiz filmler yıllardır eleştirmenler ve listelerce en yüksek puana sahip, hala en çok izlenenler arasındalar. Ve gerçekten herhangi bir ortamda bunlardan bir tanesini bile izlemeyen birisi kolay kolay çıkmıyor. Eğer izlemediğiniz var ise acele edin ve aman izlemedim demeyin kimseye. Konularını da kopya çekmeyin diye yazmıyoruz.

1-17

1 - Inception / Başlangıç

Christopher Nolan tarafından yazılmış ve yönetilmiş olan bilimkurgu türündeki ABD filmi yayınlanmasından kısa bir süre sonra son 25 yılın en iyi filmleri arasında gösterilmiştir. Leonardo DiCaprio’nun başrolde olduğu film Tokyo, Los Angeles, Londra, Paris, Tanca ve Calgary şehirlerinde çekilmiş.

2-8

2 – Memento / Akıl Defteri

Bir başka Christopher Nolan tarafından yazılıp yönetilen film Amerikan yapımı psikolojik gerilim türünde olup 21. Yüzyılın En İyi Filmleri listesindedir. Guy Pearce’nin başrole sahip olduğu film özellikle sondan başa doğru olan anlatımı ile büyük beğeni toplamış.

3-8

3 – Persona

Ingmar Bergman’nın yönetmenliğini yaptığı bir İsveç filmi. Bibi Andersson ve Liv Ullmann’nın başrollerde oynadığı film için yönetmeni de” yönettiğim en önemli filmler arasında” der.

4-4

4 - Gone Girl / Kayıp Kız

David Fincher tarafından yönetilmiş olan film aynı zamanda Gillian Flynn’ın aynı isimli eserinin uyarlaması bir Amerikan gerilim filmi. Filmin başrollerinde ise Ben Affleck ve Rosamund Pike var.

5-4

5 - The Truman Show

Peter Weir'ın yönettiği film 71. Oscar ödüllerinde En İyi Yönetmen, En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve En İyi Özgün Senaryo dallarında oscara aday gösterilmiş fakat her üç dalda da ödülü kazanamamış olmasına rağmen ABD’de gösterime girdiği anda yaptığı hasılat ile rekor kırmıştır. Jim Carrey’nin başrolde olduğu film sadece ABD’de değil dünya genelinde de en çok izlenen filmlerden.

6-5

6 – The Number 23

Yeni Film Ekranlara Gelmek Üzere! Hem De Bomba Gibi Senaristi İse Yolun Açık Olsun ‘un Filminin Senaristi Yeni Film Ekranlara Gelmek Üzere! Hem De Bomba Gibi Senaristi İse Yolun Açık Olsun ‘un Filminin Senaristi

Yönetmenliğini Joel Schumacher’in yaptığı film Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Arjantin, Güney Kore, Tayland ortak yapımı olup başrolünde Jim Carrey’in olduğu en özel filmlerden birisidir.

7-4

7 - The Prestige / Prestij

Yönetmenliğini Christopher Nolan'ın yaptığı ABD-Birleşik Krallık ortak yapımı film de  Hugh Jackman ve Christian Bale başrollerde. Yazar Christopher Priest'in aynı adlı romanından uyarlanmış.

8-2

8 - Usual Suspects / Olağan Şüpheliler

Bryan Singer'in yönettiği Amerikan yapımı neo-noir türü bir film olup Stephen Baldwin, Gabriel Byrne ve Kevin Spacey başrollerde yer alıyor.

9-3

9 - The Green Mile / Yeşil Yol

Yönetmeni ve senaristi Frank Darabont olan film Amerikalı ünlü gerilim yazarı Stephen King'in aynı adlı romanından uyarlanmış. Başrollerinde ise Tom Hanks ve Michael Clarke Duncan bulunuyor.

10-2

10 – Matrix

Wachowski Kardeşlerin yazıp yönettiği çok ses getiren bilimkurgu-aksiyon filmi. Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss ve Hugo Weaving gibi yıldızların yer aldığı film gösterime girdiği ilk hafta gişe gelirleri ile rekor kırmış filmlerden.

11-1

11 - Fight Club / Dövüş Kulübü

Ünlü yazar Chuck Palahniuk tarafından yazılmış aynı isimli romandan uyarlanan film “film mi yoksa kitap mı daha başarılı?” diye sorduran nadir yapımlardan. Ayrıca film Dust Brothers tarafından yapılan müzikleri ile de ayrıca hem ses getirmiş hem de ödül almıştır. David Fincher tarafından yönetilen filmin başrollerinde Brad Pitt, Edward Norton ve Helena Bonham Carter yer almıştır.

12-1

12 - Beautiful Mind  / Akıl Oyunları

Nobel Ekonomi Ödülü sahibi ve Abel Ödülü sahibi Amerikalı matematikçi John Nash'in hayatına dayanan gerçek bir hayat öyküsünü anlatan film Ron Howard tarafından yönetilmiş. Filmde Russell Crowe başrolde yer alıyor.

13-2

13 - A Clockwork Orange / Otomatik Portakal

Stanley Kubrick yönetmenliğinde Anthony Burgess'in aynı adlı eserinin harika uyarlaması olan filmde Malcolm McDowell başrolde yer alıyor.

14-1

14 - Shutter Island / Zindan Adası

Martin Scorsese yönetimindeki film Dennis Lehane'nin Shutter Island adlı romanından beyaz perdeye uyarlanmış olup Amerika Birleşik Devletleri'nin işlenen konuya bakış açısını değiştirmeyi başarmış bir yapım. Leonardo DiCaprio başrolde yer alıyor.

15-1

15 - Black Swan / Siyah Kuğu

Darren Aronofsky yönettiği Amerikan yapımı bir harika olan psikolojik gerilim ve dram türlerindeki film. Natalie Portman’ın başrolde olduğu film İlyiç Çaykovski'nin Kuğu Gölü bale gösterisi etrafında dönmektedir.

16-1

16 - The Silence of the Lambs / Kuzuların Sessizliği

Harika yazar Thomas Harris'in aynı adlı romanının beyaz perde uyarlaması olan filmin yönetmenliğini Jonathan Demme yapmıştır. Jodie Foster ve Anthony Hopkins’in başrollerini paylaştığı film kelimelere sığmayacak kadar başarılı bir uyarlama aynı zamanda.

17-1

17 - The Departed / Köstebek

Yönetmenliğini Martin Scorsese'nin yaptığı film aslında Çin yapımı film Infernal Affairs'in (Kirli İşler) yeni versiyonuymuş fakat başrollerinde Leonardo DiCaprio, Jack Nicholson ve Matt Damon’ın yer aldığı The Departed kesinlikle ayrı bir başarı.

18-1

18 - Stalker / İz Sürücü

Efsane Andrei Tarkovsky'nin yöenettiği filmde Alexander Kaidonovsky , Anatoly Solonitsyn ve Nikolai Grinko başrollerde yer alıyor.

19

19 - Shooter / Tetikçi

Antoine Fuqua’nın yönettiği film Stephen Hunter’ın Point Of Impact adlı eserinin uyarlaması olup başrolünde Mark Wahlberg yer almıştır.

20

20 - Blade Runner / Bıçak Sırtı

Ridley Scott tarafından yönetilen film bir uyarlama olup konusunu Philip K. Dick’in eserinden almış. Başrolde Harrison Ford yer alıyor.